Miért a beton az egyik legnépszerűbb építőanyag?

Miért a beton az egyik legnépszerűbb építőanyag?Az építőiparban, kivitelezésben számos különböző anyagot használnak. Ha jobban megnézzük azonban ezeket az építkezéseket, akkor egészen biztos, hogy valamilyen formában betonnal fogunk találkozni, gyakran nem is kis mennyiségben.

A beton egyik fő vonzerejét a teherbíró képessége adja, emiatt a legtöbbet használt alapozási megoldásról van szó. Nyomóerőt tud nagy mennyiségben felfenni, így nagyon jól alkalmas az épületek, építmények „megtartására”. További tulajdonsága, ami az építmények alapjára alkalmassá teszi a betont, hogy hosszú távú megoldásról van szó, feltéve, hogy nem spórolják ki az alapanyagokat a készítéskor. Ellenáll a tűznek, nem rohad, nem oxidálódik, és az időjárás viszontagságait is jól tűri.

Valószínűleg betonozást mindenki látott már, vagy a helyszínen történik, vagy előregyártott építési betontermékekkel történnek a munkálatok. A helyszíni betonozáshoz zsaluzásra van szükség, az építési betontermékeket pedig a helyszínre szállítják és úgy építik be. Bármelyik megoldásról is van szó, az biztos, hogy nagyon sokoldalú a beton, rengeteg különböző alakzat, méret kialakítható belőle megfelelő előkészületekkel.

Épületeknél ügyelni kell arra is, hogy a napsütés hatására az anyagok felmelegedhetnek, átmelegedhetnek. A beton ebből a szempontból is jól teljesít, mert visszaveri a hőt, nem szívja magába. Persze folyamatos napsütés esetén a beton is átmelegszik, de sokkal kisebb mértékben, mint az egyéb építőanyagok, amivel ki lehetne a betonozást váltani.