Veszélyes folyadékok tárolásának módjai

Veszélyes folyadékokat, olvadékokat csak szigorú előírások betartásával lehet tárolni. Ez azt jelenti, hogy olyan tárolókat, tartályokat kell készíteni és fenntartani, melyek ezeknek az előírásoknak megfelelnek.

Általánosságban elmondható, hogy földalatti és föld feletti tartályok közül lehet választani. Általában henger alakú tartályokról van szó, melyek 1-100 köbméter közötti folyadék mennyiség tárolására alkalmasak. A tartályokat úgy készítik, hogy az előírásoknak megfeleljenek, de minden tartály a használatba vétel előtt nyomáspróbával is ellenőriznek.

A föld feletti tartályok általában olyan esetekben előnyösebbek, amikor nem akarnak nagyobb földmunkákat végezni, vagy nem alkalmas a terület a földalatti kialakításhoz. Természetesen több helyre van így szükség a felszínen, valamint más elvárások is vannak a tartályokkal szemben. Az egyik ilyen elvárás az időjárási viszonyoknak történő ellenállás, valamint a szigetelést is másképp kell elkészíteni.

Földalatti tartályok esetén dupla fallal kell a tartályokat elkészíteni, az időjárással annyira nem kell számolni, azzal viszont igen, hogy a tartályok a beépítést követően folyamatosan a felszín alatt lesznek. A földben a korrózió ellen fokozottan védekezni kell.

Mindkét tartály típusra jellemző a tartálytisztítás, karbantartás szükségessége, bármilyen anyagot is tárolunk benne.