Az emelőoszlopos targoncák típusai

Az emelőoszlopos targoncák típusaiRaktárépületekben, áruházakban az áru mozgatását szinte minden esetben targoncákkal végzik. A különböző targonca típusok biztosítják azt, hogy minden árut el lehessen juttatni az épület bármely részébe. A rendelkezésre álló hely maximális kihasználásához gyakran több méteres magasságban tárolják az árut, amihez emelőoszlopos, tolóoszlopos targoncákra lesz szükség.

Az emelőoszlopos targoncák feladata a szállítás mellett az, hogy a magas polcokra gyorsan, egyszerűen fel lehessen velük tenni az árut. Ezt az emelőoszloppal lehet elérni.

A legegyszerűbb megoldás az egyoszlopos targonca. Előnye, hogy könnyen használható, hátránya, hogy kis távolságokra, alacsony magasságokra alkalmazható csak.

A második csoport a kéttagú emelőoszlopos targonca. Ezek a targoncák hidraulikus munkahengerrel működnek, melyeknek feladata a teher magasba emelése anélkül, hogy az oszlop külső része pozíciót változtatna.

A háromtagú emelőoszlopos targoncák már a legtöbb áruházba, raktárba megfelelnek, ugyanis akár 13 méter magasságra is fel tudják emelni esz eszközöket, raklapokat. Tolóoszlopos targoncák esetén általában ezt a megoldást alkalmazzák. Az oszlopban egy rögzített sín és két csúszósín található, az emelő szerkezetet hidraulikus munkahenger működteti.

Ha még komplexebb szerkezetre, még jobb teljesítményre van szükség, akkor a négyszeres emelőoszlopos targonca lehet a megoldás. Ez a targonca típus összetett emelő szerkezettel rendelkezik, kezeléséhez plusz képzettségre van szükség, azonban gyakorlatilag bármilyen emelési feladatot kiválóan el tud látni.