Térkövezés házilag

Térkövezés házilagSokan, amikor meghallják, hogy mennyibe kerül egy udvart, vagy akár csak egy bejárót letérkövezni, elgondolkodnak azon, hogy inkább saját maguk oldják meg az egészet. Könnyebbnek látszik a folyamat, mint amilyen valójában lesz, különösen, ha egyáltalán nincs gyakorlatod a térkövezésben. Lássuk, hogy mire figyelj oda, hogyan csináld.

Első lépésként ki kell ásni azt a területet, ahol a térkövet el fogod helyezni. Ez egy sima felület lesz, melynek szélein kell elhelyezni a szegélyeket. Figyelj oda arra is, hogy megfelelő lejtéssel rendelkezzen a terület, ugyanis a csapadék így lesz elvezetve.

Ha kialakítottad a területet, jöhet a térkő lerakása.

A térkő alatti alap vastagságát a várható forgalom fogja meghatározni. Ha csak járdaként lesz használva, akkor vékonyabb kavics és homokréteg is elegendő lesz, ha autóbejáró készül, akkor viszont vastagabbra lesz szükség.

Kezdőként érdemes olyan térköveket vásárolni, melyek beépített távtartóval rendelkeznek. Ezek fogják azt biztosítani, hogy megfelelő távolságra kerüljenek egymástól az egyes elemek. Az egyenleges lejtésre is ügyelj, ehhez egy vízmértéket érdemes lesz beszerezni.

Ha autóbejáró készül, vagy olyan területet térkövezel, ahol járművek fognak közlekedni, akkor az sem mindegy, hogy milyen irányban teszed le a térköveket. Érdemes a haladási iránnyal merőlegesen lerakni az elemeket, ez ugyanis segíteni fog az autóknak a közlekedésben.

Az utolsó lépés a fugázás, ami homokkal fog történni.