Gázkazán karbantartás, mikor, hogyan?

Gázkazán karbantartás, mikor, hogyan?Rengetegen fűtenek otthonukban gázkazán segítségével, de sokkal kevesebben vannak azok, akik rendszeren karbantartják gázkazánjukat. A rendszeres gázkazán karbantartás nagyon fontos, ugyanis ennek során a szakember ellenőrzi a kazán működését, visszaállítja a gázkazán gyári hatásfokát, átnézi az alkatrészeket, hogy minden megfelelően működik-e.

Karbantartást évente ajánlott végezni, és minden esetben bízzuk szakemberre. Ha új készülékünk van, akkor a garanciát is elveszíthetjük, ha saját kezűleg próbáljuk meg kitakarítani a gázkazánt. Emellett nagyon veszélyes is, ha nem hozzáértő nyúl a kazánhoz, ugyanis a gázzal nem szabad „játszani”.

Azt tehát már tudjuk, hogy ne mi próbáljuk meg szervizelni kazánunkat, a következő kérdés, hogy milyen gyakran lesz erre szükség? Ha biztosra akarunk menni, akkor évente elvégeztetjük a karbantartást. Érdemes a karbantartást a fűtési szezonok közötti időszakra időzíteni, tehát a tavasz végén vagy a nyár folyamán csináltassuk meg. A fűtési szezonban a gázszerelők általában a javításokkal vannak elfoglalva, jóval kisebb az esélye, hogy ilyenkor találunk valakit, aki el tudja végezni a szervizelési munkálatokat.

A gázszerelő nem csak a készüléket ellenőrzi karbantartás során, hanem azt is, hogy a vízminőség megfelelő-e a fűtési rendszerben. Gyakori probléma, hogy egyszer feltöltik a fűtési rendszert vízzel, és azt utána soha többet nem cserélik le. Ahogy romlik, koszolódik a víz minősége, úgy nő annak az esélye is, hogy hibát okoz a kazán működésében.