Nagyon fontos a megfelelő védőöltözet, munkaruha

Nagyon fontos a megfelelő védőöltözet, munkaruhaA munkaruházat nagyon fontos szerepet kap mindennapjainkban, legyen szó a munkahelyi tevékenységről vagy az otthoni munkavégzésről. A munkahelyi tevékenységeknél sokan csak a törvényi előírások miatt hallanak a megfelelő munkaruha szükségességéről, pedig elengedhetetlen az ilyen öltözékek használata.

Milyen foglalkozásoknál van szükség munkaruhára?

Elsőre nem biztos, hogy így gondolnánk, de rengeteg olyan foglalkozás van, amely esetén kötelező a munkaruha használata. Az embereknek általában először az építőipar jut eszébe a munkaruhával kapcsolatosan, de a raktári, kórházi, mezőgazdasági, konyhai dolgozók, és a biztonsági emberek is viselnek munkaruhát, védőruhát.

A legfontosabb munkaruházati cikkek

A legnépszerűbb munkaruházati eszköz talán a védőkesztyű, szinte minden olyan foglalkozás során használatos, amikor a dolgozók a kezüket használják. Védi a kezeket a hőhatásoktól, a fertőzésektől, a veszélyes anyagoktól, valamint az általános sérülésektől is.

A védőcipők feladata a lábak védelme a leeső tárgyaktól, az átszúródástól és a veszélyes anyagoktól. A védőcipők mindezek mellett a sérülések esélyét is csökkentik.

A szem-, arc- és fülvédők használata is számos munkavégzés során kötelező. Az arc és a fejen található érzékszervek az érzékeny testrészek közé tartoznak, megfelelő védelmük rendkívül fontos.

Mindezek mellett a speciális anyagok segítenek a védelemben az egyes munkavégzések esetén. Pl. az árammal dolgozók szigetelt ruhát kell, hogy viseljenek, a tűzoltók ruhája a tűznek és az extrém melegnek kell, hogy ellenálljon.