Kell ügyvéd adatvédelmi szabályzat készítéséhez?

Kell ügyvéd adatvédelmi szabályzat készítéséhez?A GDPR életbe lépésével ma már szinte minden cégnek, weboldal tulajdonosnak szüksége van adatvédelmi szabályzat készítésére. Készítés előtt felmerül a kérdés, hogy szükség van-e ügyvéd megbízására a szabályzat elkészítéséhez.

A rövid válasz, hogy nincs rá szükség. Az interneten számos segédletet, mintát lehet találni, melyek alapján utánajárás után lehet megfelelő adatvédelmi tájékoztatót készíteni.

De mégis miért készíttetik akkor sokan ügyvéddel az adatvédelmi szabályzatukat? Mert rengeteg előny származik belőle.

A legnagyobb előny, hogy biztosak lehetünk abban, hogy az ügyvéd által készített adatvédelmi szabályzat megfelelő az előírásoknak, követelményeknek. Az ügyvéd nem máshonnan másolja a szabályzatot, hanem saját maga készíti el. Ha mégis úgy másolja, akkor is tudja, hogy mit csinál, hogy a minta, ami alapján dolgozik, megfelel-e a törvényi előírásoknak.

Az ügyvédek nem csak a szabályzat elkészítésében tudnak segíteni, hanem abban is, hogy a szabályzat rendszeresen frissítve legyen, hogy mindig megfeleljen az előírásoknak. Ezt sokan elfelejtik, és csak egyszer elkészítik az adatvédelmi dokumentumokat, majd egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy az adatkezelésekkel, adatfeldolgozókkal kapcsolatos változásokat később dokumentálják.

Mindezek mellett az ügyvédek nem csak a szabályzatok elkészítésében, hanem az előírások betartásában is segíteni tudnak. Mivel átnézik a teljes cég adatkezeléseit, így jelezni tudják, ha valami nem megfelelően működik vállalkozásunknál, honlapunkon.