A Balaton déli partjának látnivalói

A Balaton déli partjának látnivalóiÁltalánosságban legtöbben úgy gondolják, hogy a Balaton északi partja a nézelődés, kikapcsolódás, kirándulások helyszíne, a déli part pedig a fürdésről, nyaralásról szól. Ennek ellenére a déli parton is találhatunk rengeteg olyan látnivalót, melyet mindenképpen érdemes meglátogatni. Lássuk, melyek ezek.

A déli parton, pl. Balatonmáriafürdőn nyaralók a nyaralás mellett is szakíthatnak időt ezekre a látnivalókra, vagy a strandolásra nem alkalmas napokon is körül lehet nézni a part mentén.

A déli parton található a Szigligeti Vár, amely a Balaton partjának egyetlen látogatható vára. Nem csak magát a várat lehet megtekinteni, hanem rendszeres koncertek, rendezvények állnak az érdeklődők rendelkezésére. A várhoz a túraösvény is vezet, így akár túrázással is egybe lehet kötni a vár megtekintését, a környék bejárását.

A déli parton található a Kőröshegyi völgyhíd, amely a parttal párhuzamosan fut, Zamárdit és Balatonszárszót köti össze, 2*2 sávos autópályáról van szó. A völgyhíd 1872 méter hosszú, legmagasabb pontja 88 méterrel található a terep szintje felett.

A Tihanyi apátsággal átellenben található meg Szántódpuszta a Szent Kristóf kápolnával, valamint a több mint 30 fennmaradt épületből álló majorsági jellegű épületegyüttessel. Található itt csárda, cselédház, magtár, kápolna, temető, melyek nagy többsége az 1700-as években épült. Azóta az épületek természetesen felújításon, helyreállításon estek át.