Egyre több ember vált gluténmentes étkezésre manapság, sokan vannak, akik kényszerből, gluténallergia miatt teszik ezt, de olyanok is szép számmal vannak, akik az egészséges étkezés miatt váltanak gluténmentes élelmiszerekre.
Szerencsére ma már az alap élelmiszereket is be lehet szerezni gluténmentes formában, így senkinek nem kell lemondania gyakorlatilag semmiről emiatt. A legnépszerűbb élelmiszerek a gluténmentes lisztek, melynek köszönhetően kenyér, tészta is készíthető gluténmentes kivitelben. A lisztek elsősorban kukoricából, búzából, rizsből készülnek, ezek azonban tartalmaznak glutént, így a megszokott, kereskedelmi forgalomban jobban elterjedt lisztekről le kell mondani.
Gluténmentes diétát azonban nem csak azok követhetnek, akik lisztérzékenyek, hanem az ilyen problémákkal nem rendelkező emberek számára is számos előnyei vannak. Először is nem árt tudni, hogy a gluténérzékenységnek több fokozata is van, így sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy érzékenyek a gluténra. Azok, akik úgy érzik, hogy táplálkozásuk nem megfelelő, rosszul érzik magukat egy-egy étkezés után, jól teszik, ha kipróbálják, ezek a problémák jelentkeznek-e a glutén elhagyása után is.
A gluténmentes ételek előnye, hogy kevés kalóriát tartalmaznak, de tápanyagtartalmuk magas, így kiválóan alkalmasak, ha valaki fogyni szeretne. A glutén elhagyása emellett jó hatással van az anyagcserére is és a közérzetünkre is.