A laktózérzékenység sok ember számára jelent problémákat a mindennapok során, mivel a tejterméket, a laktózt tartalmazó termékek étkezésünk fő részét képezik. De mi a helyzet az édességekkel? Szerencsére ma már vásárolhatunk tejmentes, laktózmentes csokit, így a laktózérzékenyeknek sem kell lemondani a csokiról.
Mi is az a laktózérzékenység?
A laktózérzékenység azt jelenti, hogy a szervezet nem képes lebontani a tejtermékekben található cukrot, a laktózt, mivel hiányzik a szervezetből a lebontáshoz szükséges laktáz enzim, vagy csak nagyon alacsony az értéke.
A laktózérzékenységnek számos tünete van, ami alapján lehet következtetni arra, hogy ebből adódnak az egyén problémái. Ezek a tünetek általában alhasi fájdalom, felfúvódás, gyomorfájdalom, hasmenés, fejfájás. Mivel ezek a rengeteg számos más probléma esetén is jelentkezhetnek, így arra kell legfőképpen odafigyelni, hogy mikor tapasztaljuk őket. Laktózérzékenység esetén a tünetek általában tejtermék fogyasztása után 1 órán belül jelentkeznek, hatásuk azonban több órán át is tarthat.
A laktózmentes csokik
A laktózmentes, tejmentes csokik, ahogy a nevük is mutatja, nem tartalmaznak laktózt, így bátran lehet őket fogyasztani. A tej csak egy adalékanyag a csokoládéban, de el lehet hagyni. Ha jó minőségű kakaóbabból készül a csoki, akkor az íze is finom lesz, így nem is fog hiányozni belőle a tej.