Az egészséges táplálkozás fontosságával legtöbb ember már tisztában van. Mindenkinek fontos, hogy odafigyeljen étkezésére, hogy miből mennyit eszik. Sportolók esetén azonban a táplálkozás fokozott figyelmet igényel, ugyanis nem csak az egészségükre, hanem teljesítményükre is nagy hatással van a megfelelő táplálkozás. Ennek köszönhetően már számos olyan szakember van, mint pl. http://www.maricsbalazs.hu/, akik a sportolók számára egyéni étrenddel, tanácsokkal tudnak szolgálni.
Mivel minden sportoló számára egyéni étrendre van szükség, így az adott sportoló táplálkozása számos tényezőtől függ. Az első ilyen tényező a terhelés jellege.
A terhelés jellegét illetően 4 nagy csoportot különböztethetünk meg: erőt, sebességet, erőt és kitartás, kitartást igénylő sportok. Az egyes csoportok sajátossága, hogy a terhelésnek megfelelően kell kialakítani az étrendet. Az erőt igénylő sportágak igénylik a legkevesebb szénhidrátot és a legtöbb fehérjét.
Bármilyen sportról is van szó, az ételek általában nagyon hasonlók, csak az arányok különböznek. A cél, hogy minél több tápanyag jusson minél kevesebb kalóriára. Lehetőség szerint el kell kerülni az üres kalóriákat jelentő ételeket, ugyanis ezek minimális hasznos tápanyagot jelentenek csak a szervezet számára, ilyenek pl. a cukros, és a cukros ételek, italok is.
A cukros italok helyett a sportolóknak (és mindenki másnak is) olyan italokat célszerű fogyasztani, melyek az ásványianyag- és nyomelemveszteség ellensúlyozására is tökéletesek. Ilyenek pl. a vizet tartalmazó gyümölcsök, az aszalt gyümölcsök vízzel történő kombinálása.