Szigetvári nevezetességek, rendezvények

Szigetvári nevezetességek, rendezvényekSzigetvár Magyarország egyik történelmi jelentőséggel bíró városa, köszönhetően 1566-ban a szigetvári várat védő Zrínyi Miklósnak és seregének. Hosszan tartó harcok után ugyan a vár elesett, de a török seregeket sikerült feltartóztatni, valamint az ostrom során életét vesztette Szulejmán török szultán is.

Ennek a hősies küzdelemnek állít emléket az 1833 óta minden évben megrendezésre kerülő Zrínyi Napok rendezvénysorozat. A rendezvények időpontja általában minden évben szeptember elejére esik, ekkor volt ugyanis maga a csata is 1566-ban. A megemlékezés során felvonulások, korabeli bemutatók, valamint vásárok, zenés rendezvények várják a kikapcsolódni vágyókat.

Nem csak a város fő rendezvénye, hanem nevezetességeinek nagy része is a szigetvári ostromhoz kapcsolódik. Ezek közül a legnépszerűbb természetesen a Szigetvári Vár. A várat 1420 körül építtette fel Anthini (Szigeti) Oszvald földesúr a Dél-Dunántúl vidékén eredő Almás-patak egyik kiemelkedő szigetén. Az ostrom után a lerombolt várak a törökök újjáépítették, ebben a formában látható a mai napig. Az oszmán uralomra több jelentős épület emlékeztet. Szigetvár főterén található az egykori, 1589-ben épült Ali pasa dzsámija. A vár udvarában található a Szulejmán dzsámi.

A város másik fő nevezetessége a korábbi termálfürdő helyén megépült európai színvonalú gyógyfürdő. A létesítmény több, egymást kiegészítő egységből áll, így minden korosztály számára színvonalas pihenési, felüdülési lehetőséget nyújt.