A kender felhasználása

A kender felhasználásaA kenderről sokaknak a bódulás jut eszébe, azonban a kender egyes részei számos olyan pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, melyek alkalmassá teszik a gyógyításra, egyéb felhasználásra.

A kender növény minden egyes része felhasználható, és csak egy kis része az, amin THC molekulát tartalmaz. A kender rostját például már tízezer éve, a fazekassággal egy időben kezdték szövésre használni.

A gyökere mélyre hatol, megköti és átszellőzteti a talajt, meggátolja az eróziót. Szára 15-20 százalék rost mellett 80-85 százalék fás anyagot tartalmaz, magas cellulóz tartalommal. Rostja felhasználható textíliaként. Fás része kiváló papíralapanyag, bútorlap, építőipari szigetelő, kisállat- és lóalom. De a bioüzemanyag gyártására alkalmas növényi pépeknek is egyik legjobb forrása.

A kender növény egyes részei kiválóan alkalmazhatók a gyógyításban is. Eredményesen alkalmazható az asztma, a zöldhályog, az anorexia, a daganatos betegségek, az epilepszia kezelésében, illetve a kemoterápia mellékhatásaként keletkező hányinger csökkentésére. Megtapasztalták kedvező hatását a Parkinson kór, sclerozis multiplex, izomsorvadás, migrénes fejfájás enyhítésénél is.

Az egészséges táplálkozás szempontjából is számos előnye van a kender fogyasztásának, mivel a kendermag ideális arányban tartalmaz minden esszenciális aminosavat, 65% edestin globulint, albumint (emberi fehérjével rokon), amely azonnal felszívódik, és immunglobulinok (pl. gamma-globulin) keletkeznek belőle.

Fogyasztása vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlott, mivel kiegyenlített táplálék-forrás.

Ha felkeltettük érdeklődésed, akkor különböző kender webshopokban beszerezhető minden eszköz, amire szükség lehet hozzá.