Hogyan vigyázz szemeid egészségére?

Hogyan vigyázz szemeid egészségére?A szemeid egészsége az egyik legfontosabb dolog, amire mindennapjaidban figyelni kell. Ennek ellenére rendkívül sokan vannak olyanok, akik egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel, vagy csak akkor, amikor már késő. Amikor már kialakult a probléma, akkor kevés lehetőséged van csak a látásod javítására: kontaktlencse vagy szemüveg, illetve a költséges lézeres szemműtét.

Mit tehetsz szemeid egészségének megóvásáért?

  • Kerüld a szemek dörzsölését, mivel a kezek rengeteg baktériumot, koszt szednek össze, amiket könnyen továbbadhatsz a szemeidnek.

  • Moss kezet rendszeresen, ha mégis muszáj néha a szemedhez nyúlni, vagy szemüveged, kontaktlencséd kezelni, akkor azt tiszta kezekkel tedd.

  • A nap káros sugaraitól (UV-sugárzás) is védd szemeidet. Erre a legjobb lehetőség a minimum 99%-os szűréssel rendelkező napszemüveg, de további védelemre viselhetsz sapkát, kalapot is.

  • Rendszeresen igyál folyadékot, és figyelj oda az egészséges táplálkozásra is. A megfelelő folyadékbevitel fontos szervezeted egészének, az egészséges, változatos táplálkozás pedig a szem számára szükséges vitaminokat (C, A, E), valamint a további tápanyagokat (pl. Omega-3) biztosítja.

  • Került a dohányzást és a cigifüstöt, mivel ezek hatására nő a makuladegeneráció és a különböző szembetegségek esélye.

  • Rendszeres monitorhasználatnál figyelj arra, hogy megfelelő távolságban legyél a monitortól, és a szoba se legyen teljesen sötét, ahol a monitort nézed. Emellett rendszeresen nézz fel a monitorról, és nézz távolabbra is, hogy ne csak a közeli dolgokra fókuszálj folyamatosan, mivel ez káros a szem egészségére.