Díszzsebkendő viselése

Díszzsebkendő viseléseAz öltöny viseléséhez ma már sok esetben hozzátartozik a díszzsebkendő viselése is. Az egyik legjobb, legstílusosabb kiegészítő (a nyakkendő mellett), mellyel az átlagos öltönyöket is könnyen fel lehet dobni.

A díszzsebkendő története

Először az ókori Egyiptomban találkozhatunk kis vászondarabokkal, azonban azok még nem díszítésként voltak használatosak, hanem a társadalmi helyzetet mutatták meg (a gazdagság jelképeként használták őket).

Az elsők az ókori görögök voltak, akik divatból viseltek kendőt ruhájukon, amit parfümmel illatosítottak. Divatos kiegészítőként először az 1400-as években használtak díszzsebkendőt, Európában, ekkor még szintén státuszszimbólumként alkalmazták a díszes, gyakran selyemből vagy egyéb egzotikus anyagból készített zsebkendőt.

Az 1500-as években a legjobb hímzések és csipkeminták Olaszországban készültek, az innen érkezett díszzsebkendőket olyan becsben tartották, hogy nemzedékről nemzedékre adták egymásnak a férfiak.

Az 1800-as években terjedt el a szokás, miszerint a díszzsebkendőt külön, a zakó bal felső zsebében hordjuk. Kialakulásának oka, hogy a textil zsebkendő ne érintkezzen a nadrágzsebben hordott egyéb, kevésbé tiszta dolgokkal, mint pl. az apópénz. A zsebkendő funkcióját innentől kezdve külön, kevésbé jó minőségű, majd később a papír zsebkendő váltotta fel.

A díszzsebkendő viselése

Viselésére elméletben nincs semmilyen megkötés, akár mindennapi öltözethez is használható, gyakorlatban ez azt jelenti, hogy csak olyan alkalmakkor nem javasolt a viselése, amikor az alkalom ezt nem teszi lehetővé (pl. gyászszertartások stb.).